
ATAŞ Ankara Trafo Enerji A.Ş., yapısını ve işleyişini uluslararası akreditasyon standartları ile yerel yasal gereklilikleri en etkin şekilde karşılayacak biçimde oluşturmuştur. Laboratuvarımıza kabul edilen numuneler, önceden belirlenmiş ulusal ve/veya uluslararası normlara uygun koşullar altında test edilmekte olup, hizmet kapsamımızda yer alan analizler titizlikle gerçekleştirilmektedir.
Alanında uzman personelimiz tarafından gerçekleştirilen test ve kontroller sonucunda elde edilen ölçüm değerleri ve nicelikler, ilgili ulusal veya uluslararası standartlara uygun şekilde raporlanarak müşterilerimize sunulmaktadır.
Laboratuvar çalışanlarımızın herhangi bir kurum veya kuruluşla ticari bir bağı bulunmamaktadır. Tarafsızlık, müşteri bilgilerinin gizliliği, bağımsız karar verme yetisi ve test süreçlerindeki dürüstlük ilkeleri temel prensiplerimiz arasında yer almakta olup, bu değerleri tehlikeye atabilecek herhangi bir faaliyette bulunmamayı taahhüt etmekteyiz.
Endüklenen Gerilim Testi
- Bu deneyin amacı sargıları oluşlturan sarımların kendi aralarındaki izolasyonların aşırı gerilim uygulanmak suretiyle elektriksel olarak zorlanmasıdır.
- Transformatöre alçak gerilim tarafından alçak gerilim sargısı anma geriliminin iki katı değerinde üç fazlı bir gerilim uygulanarak yapılır. Bu sırada yüksek gerilim faz uçları boşltadır. Uygulanan gerilim sinüs formunda olmakla birlikte frekansı anma frekansından farklıdır ve anma frekansından büyük ve anma frekansının katları şeklindedir.
Uygulanan Gerilim Testi
- Bu deneyin amacı transformatör sargılarının biribirine göre ve transformatörün çekirdek saç paket, ana tank dahil diğer tüm metal kısımlarına karşı izolasyonunun (yalıtkanlığının) elektriksel olarak kontrolüdür.
- Deneyde uygulanacak gerilimler standartlarda verilmekte olup transformatörlerin anma gerilim seviyelerine göre değişlmektedir. Ayrıca deney süresi tüm standartlarda 1 dakika olarak verilmektedir.
- Bu deney çift yönlü tekrarlanan bir deneydir yani önce yüksek gerilim sargısına standartlarda belirtilen test gerilimi 1 dakika süreyle uygulanır. Bu süre içerisinde herhangibir elektriksel atlama olmamalıdır.
Yük Kayıpları Testi
- Yük kaybı, anma akımı ve katılan sıcaklıktaki yük kaybıdır.
- Transformatörün çıkışı kısa devre yapar ve giriş gerilimi bir süre boyunca çalışana kadar giriş voltajı kademeli olarak artar. Transformatör sıcaklığı, katılan sıcaklığa ulaştığında, akım, nominal akıma ayarlanır. Kayıp ve yüksüz kayıp toplamı, yük kaybıdır.
Boşta Çalışma Deneyi
- Bu deneyin amacı nüve kayıplarının ve mıknatıslanma endüktansının ölçülmesidir.
- Boşta çalışma deneyinde transformatörün yüksek gerilim sargı uçları açık devre edilir ve düşük gerilim sargı uçlarına nominal hat gerilimi uygulanır. Transformatör boşta olduğundan, giriş akımının tamamı transformatörün uyartım kolu üzerinden akar. Sargı direnci ve endüktansı Rc ve Lm ile karşılaştırıldığında çok çok küçüktür. Böylece uygulanan gerilimin tümü uyartım kolunda düşer. Gerçek güç sadece nüve kayıplarından oluşur.
- . Test nominal gerilim değerinde uygulandığından transformatör çekirdeğinde nominal manyetik akı mevcut olup nüve kayıpları nominal yükteki nüve kayıplarına eşittir. Deney sırasında transformatörün giriş gerilimi, giriş akımı ve giriş gücü ölçülür.
İzolasyon Yağı Delinme Dayanımı Testi
- İzolasyon amaçlı trafo yağının izolasyon seviyesi çok önemlidir. 36 kV seviyesindeki bir trafoda, yağın izolasyon seviyesi en az 40 kV tan yüksek olmalıdır. çünkü bu değerin altında olması normal çalışma koşullarında risk yaratacaktır.
- En bilinen trafo yağı testi , delinme testidir. bu testte 1 lt kadar yağ bir test makinası yardımı ile gerilimi yavaş yavaş yükseltilerek, kaç kv seviyesinde delinme yapacağına dair teste tutulmaktadır. 6 adet deneme sonucu delinme seviyelerinin ortalaması alınır ve 40 kV üzerinde olur ise trafonun yağının iyi durumda olduğu belirlenir.
Sargı Direnci Testi
- Sargıların direncinin ölçülmesi, bağlantıların doğru olmasını sağlar ve direnç ölçümü, ciddi uyumsuzlukların veya açılmaların olmadığını gösterir.
- Testin amacı, sargılar arasındaki büyük farkları ve bağlantılardaki açıklıkları kontrol etmektir.
- lektrik test cihazları, DC akımını sargı ve dahili bir standart akım şöntünden uygular. Her iki DC voltaj düşüşü de ölçüldükten sonra direnç hesabı yapılır ve değeri gösterge ön panelinde görüntülenir.
İzolasyon Direnci Ölçümü
- İzolasyon testinin amacı, sarımlar arasında sarım izolasyonunun bozulmasından kaynaklı düşük direnç yollarının olup olmadığını belirlemektir. Test ölçüm değerleri sıcaklık, nem, test voltajı ve transformatörün büyüklüğü gibi değişkenlerden etkilenir.
- İzolasyon testinde AG-Tank, YG-Tank , YG-AG olmak üzere 3 ayrı ölçüm yapılır ve alınan ölçüm sonuçları doğrultusunda izolasyon seviyesi belirlenir.
Sarım Oran Testi (TTR)
- Tranformatör çevirme oranı; primer ve sekonder sarım sayılarının veya primer ve sekonder gerilim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenir. İdeal bir tranformatörde gerilim oranı doğrudan sarım oranına bağlıdır.
- Çevirme oranındaki değişim, transformatörün sekonderinden alınan çıkış voltajının istenilen değerde olmamasını sağlayacaktır.
- Teoride ideal bir transformatörün, çevirme oranını belirlemek için değeri bilinen bir giriş voltajı sarımlardan birine uygulanır. Çıkış voltajı ölçülerek, giriş ve çıkış gerilim değerlerinin oranı hesaplanarak sarım oranı belirlenmiş olur. İşte bu belirlediğimiz oran ile transformatörün üretiminde belirlenen ve transformatörün etiketi üzerine yazılan değerle aynı olmalıdır.